2020 – SMI #22 – Knistad GCC och Skövde GK

13 – 14 juni

Den tjugoandra upplagan av SMI anordnades av Claes och han hade planerat en solig och trevlig helg för oss nere i Västergötland. Som tur var så valde han ett mycket värdigt – och skulle det visa sig – utomordentligt boende i form av Knistad herrgård som en gång i tiden tillhört undertecknads förfäder – Hildebrand Claesson Uggla (f. 1608) och Maria Ekeblad (f. 1616). Närmare bestämt mormors morfars farfars farfars farfars far och mor.

Ugglas familjevapen
Ekeblads familjevapen

Herrgården låg på en upphöjning på västgötaslätten med mycket fint läge. Vi bodde i fru Ekeblads flygel och var inkvarterade två och två som är brukligt för dessa tillställningar.

Efter att jag, Claes och Mats spelat på Mariestads GK på vägen ner – med varierande framgång – så var det skönt att hoppa i de, minst sagt, väluppvärmda badtunnorna med en svalkande sportdryck. Där inväntade vi sörlänningarna med största förväntan, och en efter en anslöt de sig till denna i Covid-19-tider inte helt självklara tillställning.

Vid 19-tiden åt vi en smakrik och smakfull trerätters middag i huvudbyggnaden. Lottning till lördagens drabbning företogs och vi avnjöt lite mer dryck innan vi återsamlades i rum 222 för att avsluta dagen, vilket vi gjorde med lite musik och annan gamman.

Lördag – Knistads Golf and Country Club

Prick klockan 1000 på lördagen slog vi igång SMI #22 och vi förärades med en stark strålande sol som värmde oss i den kraftiga vinden.

Banan var i utsökt kondition och det var härligt breda fairways som var omgärdade av, i de flesta fall, förlåtande terräng.

Petter spelade urstarkt denna dag och även Anders P hade en god dag. Själv var jag också väldig förvånad över det goda resultatet efter fredagens resultat på Mariestads GK. Men man får tacka och ta emot.

Ställningen efter första omgången blev:

 1. Petter 67 (41 p)
 2. Anders P 70 (38 p)
 3. Peter 73 (35 p)
 4. Claes 76 (33 p)
 5. Mats 77 (31 p)
 6. Torkel 79 (30 p)
 7. Jan 81 (28 p)
 8. Johan 83 (26 p)

Efter första rundan så chillade vi lite vid 10:ans tee där en grillmästare serverade oss smaskiga burgare. Dessa tillsammans med en iskall lager återställde gubbkropparna med ett antal procent.

När maten var äten, så var det prisutdelning och tävlingsledare Claes hade för året kommit på en massa kul deltävlingar, som exempelvis att man fick pris för bästa resultat för hål 1-6, 7-12, 13-18. Ett kul koncept som med fördel kan göras till tradition.

Vid 1600 gav vi oss ut på ytterligare en odyssé – 9 hål scramble. Lagen var hopsatta med största ackuratess med avseende på sammanlagd handicap. Anders, Petter, Claes och Jan utgjorde ena laget, medan jag kamperade samman med Johan, Mats och Torkel. När ytterligare ett antal tusen steg uppmätts på stegräknaren så stod det klart att Lag Anders vunnit över Lag Johan med -2 mot -1.

I väntan på maten badade några tunna, medan andra tog en gubb-tupplur på rummet.

De glada och serviceinriktade tjejerna i herrgården bjöd oss på ytterligare en smaskig trerättersmiddag och efter denna hade vi fyllt på reserver som kanske skulle kunna räcka för att göra en god insats i den andra etappen av tävlingen.

Söndag – Skövde GK – Södra banan

Torkel, som smart nog, provspelat banan tidigare kom med följande tips innan – ”Slår ni ut bollen i tjockgräset – slå en ny”. Ett tips som, för några – mig själv inkluderad – skulle komma väl till pass.

Spelfältet på Skövde GK var riktigt fint. Det var omväxlande, många onduleringar, och spännande flaggplaceringar och vackert i största allmänhet. Sen var det det där med området omkring spelfältet. Ord som oförlåtande, obevekligt, omöjligt och o-kul kommer lätt till till mig när jag tänker på ruffen på denna bana. Sanslöst, är ett annat ord.

Anders som gick som tåget denna dag och nådde helt sanslösa 46 poäng och en nettoscore på 63 kan ha annat omdöme om denna bana. Även Jan som skrapade ihop 41 poäng och ett netto på 68 kan ha avvikande åsikt.

Det var i sanning en moving day denna dag – Petter orkade inte stå emot Anders offensiv utan fick se sig omsprungen. Själv tappade även jag till andra som bättre kunde hantera denna bana.

Slutresultatet blev:

 1. Anders P 133 (84p)
 2. Petter 145 (73 p)
 3. Jan 149 (69 p)
 4. Claes 150 (67 p)
 5. Mats 152 (65 p)
 6. Peter 156 (64 p)
 7. Torkel 158 (59 p)
 8. Johan 168 (51 p)

Vi gratulerar SMI #22:s vinnare Anders Pettersson, som med dagens vinst tar sig upp till delad förstaplats i antal vinster – en plats han delar med Jan och Claes – och alla har de fem inteckningar i den prestigefyllda pokalen.

Inte nog med det, Anders sätter ett nytt rekord i lägsta nettoscore och även bästa totala poäng. Otroligt imponerande!

Stort tack till Claes för det fina arrangemanget – han får ett solklart stort A för planering, genomförande och inramning.

Tack för i år. Nästa år arrangerar undertecknad SMI #23. Stay tuned!